Log in:

Escape Outdoors ligger alldeles i kanten av Göteborgs södra skärgård men vi arrangerar turer, kurser, paddling och annat på andra vackra och spännande platser också.

Upptäck Göteborgs södra skärgård

Vår sjösättning ligger på fastlandet vid Önnereds Brygga i Västra Frölunda, precis i kanten av Göteborgs södra skärgård. Hos oss sjösätter du bekvämt från träramp eller flytbrygga, med utsikt över röda sjöbodar med vita knutar. Redan innan du är på vattnet är du i skärgårdens famn och känner inte längre av storstaden, bara några minuters bilväg bort. Paddla runt våra närmaste öar och gör strandhugg i vikarna, eller gör en expedition ända ut till havsbandet och beundra horisonten. Varför inte både-och, eller mittemellan?

I vardagen är det ibland lätt att glömma Göteborgs unika närhet till havet. Visst kan man ta skärgårdsbåtarna från Saltholmen till de större öarna i vår vackra skärgård, men med kajak får du verkligen kontakt med både livet i havet och naturen på land.

Lättillgänglig natur

Skärgården består enligt faktatabellen av ett trettiotal öar i olika storlekar, fast det känns som många många fler. Lägg därtill mängder av holmar och skär och det finns massor av stränder, grund och annat att smyga fram längs och runt. Och på – möjligheterna att gå iland för paus, fika, promenad, utsikt eller härliga bad är bra; på många ställen finns det stränder, och det finns mängder med små vikar med grunt vatten intill fantastiska badklippor. Vi tipsar gärna om bra turmål.

En levande skärgård

Flera av öarna är bebodda, med både vanliga hus och fiskelägen, andra är helt obebyggda eller har ett antal fritidshus. Här hittar du också flera olika naturreservat med unik flora och fauna. Tänk dock på att det vissa tider på året finns områden med säl- och fågelskydd då du måste hålla ett visst avstånd till land.

I kanten av södra skärgården

Från Önnereds Brygga är det lätt att paddla genom skärgård hela vägen ut mot de större öarna och det yttre havsbandet, utan att paddla någon lång sträcka över öppet vatten. Vill du ha nära hem så bildar våra närmsta öar en liten "skärgård i skärgården". Kustpaddling längs Näset och Askimsviken söderut är en annan möjlighet. Vi tipsar gära om bra och vackra vägval.

Välkända namn i södra skärgården är till exempel Styrsö, Brännö, Vinga, Vrångö, Kungsö, Tistlarna, Trubaduren, Vargö, Känsö och Köpstadsö (Kössö).

Strax norr om Önnereds Brygga ligger Fiskebäck, Hinsholmen med Hinsholmskilen, Saltholmen och Långedrag. Strax söder om Önnereds Brygga ligger Näset med Ganlet, Rörvik och Smithska udden, och därefter kommer Askimsviken och Stora Amundö strax innan Halland tar vid.

Välkommen!

Vill du veta mera?

Come by when we have activities (look at the activity list on this page) or email us at info@escapeoutdoors.se

Bada, fika, sola, upptäck, beundra, umgås, dejta, sov, öva, motionera, vakna, koppla av, grilla – njut…

Kom med buss eller cykel

Buss nr 94 från Frölunda torg går ända fram till Önnereds Brygga, liksom cykelvägar från de flesta håll.

Bilparkering

Car parking is close by

Turdestinationer

Södra skärgården har många smakfulla möjligheter! Vi föreslår gärna mål och vägval för din tur, efter dina och dagens förutsättningar.

Service i skärgården

I skärgården finns bland annat restauranger, vandrarhem, pensionat, konferens- och festlokaler, caféer, glass, bad, butiker, dansbana…

Hos oss hittar du:

Turer för alla, och för företag och grupper.

Kurser i havskajak för nybörjare såväl som för branschkollegor och kanotföreningar.

Club – paddla när du vill, utan egen kajak.

Butik för paddlare, och kajaker.

Restaurang Jungman Jansson ligger på andra sidan vägen (nytt fönster). Bjud dina vänner till ett bord med havsutsikt!